Dimanche de planche

Mijn papa houdt van gezellig samen zijn met familie, maar dan moet er wel een beetje gedold worden. En dus komen er verhaaltjes. Liefst over dingen die wij niet meteen begrijpen. Dan moeten we raden. Zo ook over planken zondag.

Dat is, vertelt hij dan na een tijdje glunderend, een zondag waarop je wel netjes en zo moest doen en naar de mis moest, maar waarop je geen zakgeld kreeg. Dat hij volgens andere verhalen überhaupt nooit zakgeld kreeg - want wat je nodig had haalde je uit de eierschaal - vergeten hij en wij voor het gemak even.

De uitdrukking is niet zo weid verspreid. De zoekmachine geeft minder dan 500 hits en die gaan lang niet allemaal over een echte planken zondag. Blijkbaar kun je best wel wat zinnen maken waarin 'zondag' na 'planken' komt. Zoals: "De zanger viert vijftig jaar op de planken zondag met een jubileumconcert"

Maar nu is ook de verspreiding in Frankrijk in gang gezet. We arriveerden namelijk op een Dimanche de planche, en dan krijg je niet alleen geen zakgeld maar ook moeilijk te eten. Veel restaurantjes zijn dicht. Een goede aanleiding om bij onze gastvrouw dit begrip te introduceren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten