"... dat de spelling een aangelegenheid is, waarvoor in het algemeen slechts een zeer geringe belangstelling bij het Nederlandsche volk bestaat."

De redactie van mijn geliefde encyclopedie stond, ongeveer halverwege de serie, voor een dilemma: oude spelling handhaven of overgaan op de nieuwe? Ze besloten hun klanten mee te laten beslissen. In deel VII stopten ze een briefkaart met de vraag welke spelling de voorkeur genoot. In deel VIII zat onderstaand inlegvel.

Ik stuitte erop op zoek naar Halley, ook een geweldige figuur, maar dat is nu off-topic.

De oude spelling was de 'spelling-De Vries en Te Winkel' in Nederland ingevoerd in 1883, maar al zo'n twintig jaar eerder ontworpen voor het WNT (Woordenboek der Nederlandsche taal). De nieuwe spelling 'spelling-Marchant' werd ingevoerd in 1934 en was het resultaat van de zoektocht naar een compromis tussen de Nederlandse spelling en de spelling van Zuidelijk Afrika (spelling-Kollewijn).

Deel VIII, het deel met het inlegvel is uit 1935.
Ze hebben de oude spelling gehandhaafd. Ondanks of misschien wel door de lage respons concludeert de redactie: "Het blijkt dus uit deze lijst, dat de aandrang tot spellingwijziging voornamelijk van onderwijskringen uitgaat en dat in de maatschappij zelf daarvoor nauwelijks eenige belangstelling bestaat."

Verder opmerkelijk om te zien:

  • dat Artsen, Advocaten en Predikanten op een hoop gegooid worden (en dat ze @$#!! boven de ingenieurs staan, maar daar staan ingenieurs dan weer boven, die doet dat niets, echt niet ;)
  • dat Nederlanders het onderling oneenser zijn dan Belgen;
  • dat de Belgische ingenieurs vooruitstrevender zijn dan de Nederlandse, tenminste wat betreft spelling. Het geldt trouwens voor alle beroepsgroepen behalve bij het (hoger) onderwijspersoneel;

(Naast het inlegvel heb ik Wikipedia geraadpleegd. Ik heb de info die ik daar vandaan heb gehaald niet gecheckt.)





Geen opmerkingen:

Een reactie posten