Feitjes delen: tijdgenoten van Faust

Michelangelo: Italiaans beeldhouwer, schilder, architect, poëet; leefde van 1475 tot 1564; exponent van de renaissance. Doet me altijd weer denken aan de Florence-reis met mijn tekenklas, *fijne zucht*

Thomas More: Brits renaissance-humanist, jurist, filosoof, staatsman; leefde van 1478 tot 1535; zijn Utopia over een socialistische heilstaat is niet per se zijn ideaal, het conflicteert met een aantal van zijn religieuze denkbeelden. More was bevriend met Erasmus. Hij is heilig verklaard, dat wist ik niet.

Luther: Duits protestantse theoloog en reformator; leefde van 1483 tot 1546; wilde iets rechtzetten met zijn 95 stellingen (1517) (bv. tegen aflaten). Maar de Paus was het, tegen zijn verwachting in, niet met hem eens.
De wil van de mens is als een beest dat bereden wordt óf door God óf door Satan. De strijd om de macht over het beest is een strijd tussen God en Satan, en die strijd voltrekt zich volledig buiten de mens zelf om.
Gebruikte hij eerder nog een uitgave van Erasmus voor zijn vertaling van het Nieuwe Testament, over de wil van de mens waren ze het duidelijk niet eens.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten